23.04
2018

‘Echt Brabantse’ wegenbouwer viert feestje

Sommige mensen zeggen wel eens: alles is reden voor een feestje. Hanenberg Wegenbouw uit Oss heeft wel een hele goede. Het bedrijf bestaat een halve eeuw en viert dat dit weekeinde.

Brabantser kan haast niet. Zijn LinkedIn-profiel vermeldt de trefwoorden: hard werken, vakmanschap en humor. En dan is er nog de overduidelijke Oost-Brabantse tongval.

Directeur John van den Hanenberg van het gelijknamige wegenbouwbedrijf aarzelt even. ,,Ja, Brabants zijn we wel”, zegt hij dan. De verslaggever moedigt hem aan. ,,Brabants is toch okay?” Dan zegt hij, enthousiast. ,,Ja, dat is waar.”

Hoewel het Osse bedrijf landelijk klussen aanneemt, werkt Hanenberg Wegenbouw vooral in de driehoek Oss – Helmond – Tilburg. De gemeente Eindhoven is de grootste klant.

Hoewel hij liever niet te veel namen van klanten noemt – ze stellen het niet allemaal op prijs – vertelt Van den Hanenberg dat het bedrijf recent de campus van Philips Medical in Best onder handen heeft genomen. En dan zijn er vaste opdrachtgevers als Jumbo Supermarkten, Albert Heijn en de vooraanstaande Eindhovense projectontwikkelaar Foolen & Reijs.

Mijn vader begon vijftig jaar geleden met één opperman. – John van den Hanenberg

Werk genoeg voor het jubilerende wegenbouwbedrijf, benadrukt Van den Hanenberg. ,,Mensen kennen na vijftig jaar onze reputatie: we denken graag mee, we gaan voor kwaliteit en we houden ons graag aan afspraken. Het zijn hele eenvoudige beginselen, die er gewoon toe doen.”

Het was ook de aanpak die het bedrijf eerder dit decennium door de economische crisis loodste. Terwijl menig branchegenoot het licht moest uitdoen, werkten de oppermannen, asfalteerders en stratenmakers van Hanenberg gestaag door. ,,Natuurlijk hebben we in die periode ook streng op de kosten gelet”, vertelt de directeur. ,,En we zijn blijven focussen op kwaliteit.” Dat leverde Hanenberg onder meer de Safety Award van Philips op.

Nistelrode

In het dna van Hanenberg Wegenbouw is Nistelrode niet weg te denken. Vader André legde daar een halve eeuw geleden de basis voor het wegenbouwbedrijf. ,,Ze waren welgeteld met twee man: mijn pa plus een opperman”, vertelt Van den Hanenberg. Het bedrijf groeide de afgelopen decennia flink. In september 2004 volgde verhuizing naar Oss. Ondertussen heeft Hanenberg dertig medewerkers op de loonlijst staan.

Mijn ouders vinden het leuk dat ik nou aan het roer sta. – John van den Hanenberg

Niet alleen het verleden is belangrijk, betoogt Van den Hanenberg. ,,Het is ook belangrijk over de toekomst na te denken”. Een van de ontwikkelingen is dat het bedrijf eerder bij werk wordt betrokken. ,,Dus dan doen we niet alleen de uitvoering, maar denken we bij de planning ook al mee over de details.”

Pakweg tien jaar geleden nam John van den Hanenberg de bedrijfsleiding van zijn vader over. ,,Het zou mooi zijn als later een van mijn beide kinderen de scepter over het bedrijf zou gaan zwaaien. Mijn ouders vinden het leuk dat ik nou aan het roer sta. Maar ja, mijn dochter en zoon zijn pas zes en acht. Ach, dat zien we tegen die tijd wel.”