23.04
2018

‘Echt Brabantse’ wegenbouwer viert feestje

Sommige mensen zeggen wel eens: alles is reden voor een feestje. Hanenberg Wegenbouw uit Oss heeft wel een hele goede. Het bedrijf bestaat een halve eeuw en viert dat dit weekeinde.

Brabantser kan haast niet. Zijn LinkedIn-profiel vermeldt de trefwoorden: hard werken, vakmanschap en humor. En dan is er nog de overduidelijke Oost-Brabantse tongval.

Directeur John van den Hanenberg van het gelijknamige wegenbouwbedrijf aarzelt even. ,,Ja, Brabants zijn we wel”, zegt hij dan. De verslaggever moedigt hem aan. ,,Brabants is toch okay?” Dan zegt hij, enthousiast. ,,Ja, dat is waar.”

Hoewel het Osse bedrijf landelijk klussen aanneemt, werkt Hanenberg Wegenbouw vooral in de driehoek Oss – Helmond – Tilburg. De gemeente Eindhoven is de grootste klant.

Hoewel hij liever niet te veel namen van klanten noemt – ze stellen het niet allemaal op prijs – vertelt Van den Hanenberg dat het bedrijf recent de campus van Philips Medical in Best onder handen heeft genomen. En dan zijn er vaste opdrachtgevers als Jumbo Supermarkten, Albert Heijn en de vooraanstaande Eindhovense projectontwikkelaar Foolen & Reijs.

Mijn vader begon vijftig jaar geleden met één opperman. – John van den Hanenberg

Werk genoeg voor het jubilerende wegenbouwbedrijf, benadrukt Van den Hanenberg. ,,Mensen kennen na vijftig jaar onze reputatie: we denken graag mee, we gaan voor kwaliteit en we houden ons graag aan afspraken. Het zijn hele eenvoudige beginselen, die er gewoon toe doen.”

Het was ook de aanpak die het bedrijf eerder dit decennium door de economische crisis loodste. Terwijl menig branchegenoot het licht moest uitdoen, werkten de oppermannen, asfalteerders en stratenmakers van Hanenberg gestaag door. ,,Natuurlijk hebben we in die periode ook streng op de kosten gelet”, vertelt de directeur. ,,En we zijn blijven focussen op kwaliteit.” Dat leverde Hanenberg onder meer de Safety Award van Philips op.

Nistelrode

In het dna van Hanenberg Wegenbouw is Nistelrode niet weg te denken. Vader André legde daar een halve eeuw geleden de basis voor het wegenbouwbedrijf. ,,Ze waren welgeteld met twee man: mijn pa plus een opperman”, vertelt Van den Hanenberg. Het bedrijf groeide de afgelopen decennia flink. In september 2004 volgde verhuizing naar Oss. Ondertussen heeft Hanenberg dertig medewerkers op de loonlijst staan.

Mijn ouders vinden het leuk dat ik nou aan het roer sta. – John van den Hanenberg

Niet alleen het verleden is belangrijk, betoogt Van den Hanenberg. ,,Het is ook belangrijk over de toekomst na te denken”. Een van de ontwikkelingen is dat het bedrijf eerder bij werk wordt betrokken. ,,Dus dan doen we niet alleen de uitvoering, maar denken we bij de planning ook al mee over de details.”

Pakweg tien jaar geleden nam John van den Hanenberg de bedrijfsleiding van zijn vader over. ,,Het zou mooi zijn als later een van mijn beide kinderen de scepter over het bedrijf zou gaan zwaaien. Mijn ouders vinden het leuk dat ik nou aan het roer sta. Maar ja, mijn dochter en zoon zijn pas zes en acht. Ach, dat zien we tegen die tijd wel.”

 

18.04
2018

Hanenberg Wegenbouw behaalt Trede 3 op PSO-Prestatieladder

Per 1 januari 2018 hebben wij Trede 3 bereikt op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Een resultaat waar wij trots op zijn! De certificering bevestigt dat wij ons op een goede manier inzetten voor meer werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De PSO – ook wel de landelijke norm voor sociaal ondernemen genoemd – is het wetenschappelijk onderbouwde meetinstrument én keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet en zichtbaar maakt. Uit de onafhankelijke toetsing door een certificerende instelling blijkt dat Hanenberg Wegenbouw op een kwalitatief goede wijze werkgelegenheid biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Sociaal ondernemen stimuleren
Doel van de PSO is om meer mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie op een duurzame en kwalitatief goede wijze aan werk te helpen. “Bij Hanenberg Wegenbouw doen we dit niet alleen door in onze eigen organisatie werkplekken te faciliteren, maar ook door onze leveranciers en opdrachtnemers te stimuleren om sociaal te ondernemen”, legt directeur John van den Hanenberg uit. “Wij kiezen er bewust voor producten of diensten in te kopen bij sociale werkvoorzieningen of andere PSO-gecertificeerde organisaties. Het behalen van Trede 3 op de PSO-Prestatieladder is een mooie bevestiging van onze inspanningen op dit gebied.”

Hoogste niveau
Trede 3 is het hoogste niveau. Het PSO-keurmerk kent vier prestatieniveaus: de Aspirant-status, Trede 1, Trede 2 en Trede 3. Het idee achter de Trede-benadering is dat organisaties kunnen groeien op de PSO-Prestatieladder door op een duurzame wijze meer werkgelegenheid te bieden aan kwetsbare groepen in onze samenleving.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie over de PSO op www.pso-nederland.nl. Hier staat ook een interessante animatie die de PSO in twee minuten uitlegt.

18.04
2018

Philips Campus Best Safety Award: mooie beloning voor onze inzet op veiligheid

Een veilige werkomgeving voor medewerkers en klanten staat voor Hanenberg Wegenbouw voorop. Dat is ook onze vaste opdrachtgever Philips opgevallen. Dinsdag 14 maart kregen wij op het Philips-terrein in Best de prestigieuze Safety Award van Philips uitgereikt.

“Hanenberg Wegenbouw toont zich een ware ambassadeur op het gebied van veilig werken.” Met die woorden onderstreepte Philips de toekenning van de award. Het feit dat Philips Best een eigen afdeling Health, Safety en Environment (HSE) heeft, bevestigt hoe belangrijk het bedrijf een veilige, duurzame en inspirerende werkomgeving vindt. Deze afdeling beoordeelt hoe samenwerkingspartners presteren op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieu. De Safety Award wordt jaarlijks toegekend op de Philips Campus Best aan de partner die eruit springt op het onderdeel veilig werken.

Transformatie bedrijventerrein Best
Philips en Hanenberg Wegenbouw hebben een samenwerking in bouwteamverband. Hanenberg transformeerde het bedrijventerrein in Best tot een groene, parkachtige werkomgeving en is er preferred supplier’, ofwel de vaste onderhoudspartner. “Daarbij is het Philips opgevallen dat wij veiligheid en duurzame maatregelen op de eerste plaats zetten en belangrijker vinden dan geld”, aldus John van den Hanenberg. Hij nam de award op 14 maart in ontvangst, maar benadrukt dat deze alle medewerkers toekomt.

De Philips Campus Best Safety Award bestaat uit een wisseltrofee, een oorkonde én een eervolle vermelding in de entree van het Philips-gebouw.

17.04
2018

Convenant duurzaam beton ondertekend

Hanenberg Wegenbouw maakt zich samen met de gemeenten Helmond en Eindhoven en zeventien andere marktpartijen sterk voor het hergebruik van betonnen bestratingsmaterialen. Hiervoor ondertekenden wij maandag 10 oktober, tijdens de Dag van de Duurzaamheid, het convenant ‘Betonnen bestratingsmaterialen in een circulaire economie’.

In het convenant hebben de gemeenten Helmond en Eindhoven hun ambitie vastgelegd om per 31 december 2018 100% van het betongranulaat uit bestratingsmaterialen opnieuw toe te passen in de betonketen. Ook spreken zij af om de CO₂-uitstoot van het toegepaste beton met 30% te verlagen. Met de ondertekening van het convenant bevestigden Hanenberg Wegenbouw en de andere marktpartijen hun medewerking aan deze doelstellingen. Dat betekent dat wij bij bestratingswerkzaamheden voor de beide gemeenten betonnen bestratingsmaterialen hergebruiken.

Duurzaamheid in straatwerk
Als ervaren wegenbouwer met oog voor duurzaamheid in het aanbrengen van straatwerk, anticipeert Hanenberg Wegenbouw graag op de ambities van de beide gemeenten. Met de ondertekening van het convenant geven wij aan te willen bijdragen aan hoogwaardige recycling van betonnen bestratingsmaterialen en een reductie van de CO₂-emissie. Daarnaast werken we aan duurzame innovaties in recycling, gericht op kwaliteit en verlaging van de milieudruk en een optimale ketensluiting voor betonnen bestratingsmaterialen. De komende tijd onderzoeken de partijen die het convenant hebben ondertekend hoe dit precies vorm krijgt.

BRL 9334 Straatwerk-certificaat
Duurzaamheid, levensloopbestendigheid en kwaliteit van dienstverlening zijn belangrijke pijlers voor Hanenberg Wegenbouw. Het onlangs behaalde BRL 9334 Straatwerk-certificaat is daar een mooi voorbeeld van. Deze certificering laat niet alleen zien dat wij aan een pakket aan kwaliteitseisen voldoen, maar maakt goed en verantwoord straatwerk ook zichtbaar voor opdrachtgevers, ontwerpers en gebruikers.

02.01
2018

Tweede oplaadpunt voor elektrische auto’s bij Hanenberg

Het wagenpark van Hanenberg Wegenbouw telt steeds meer elektrische en hybride voertuigen. Daarom hebben we bij ons pand een tweede oplaadpunt aangelegd. Een duurzame ontwikkeling die prima past in ons mvo-beleid. Rijdt u zelf ook elektrisch en kan uw auto wel wat extra energie gebruiken? Maak dan gerust gebruik van een van onze twee oplaadpunten als u ons bezoekt.